Hvordan velge riktig babycall

Når du skal velge babycall, finner du veldig fort ut at det er mange modeller å velge mellom der ute, noen bra og mange dårlige.

- Utviklingen har gått videre, det kommer ny teknologi, og det er mange flere modeller å velge mellom.


 
INNHOLD

- Hvordan velge riktig babycall
- Trenger du babycall?
- Babycall med eller uten kamera
- Analog babycall
- Digital babycall
- DECT babycall
- Forstyrrelser
- Rekkevidde
- Babycall med flere funksjoner
- Babycall og stråling
- Test av babycall
- Hvilke babycall skal jeg velge?

Trenger du babycall?

Det første spørsmålet du bør stille deg er om du virkelig trenger en babycall.

Her er noen eksempler på hvorfor foreldre velger å kjøpe en babycall:

 • Huset er stort med flere etasjer.
 • Tvillinger og andre søsken.
 • Premature barn.
 • Du eller din partner er døv.
 • Barn med eplepsi.
 • Foreldre slipper å gå inn på soverommet så ofte.
 • Med kamera kan småbarnsforeldre se om barnet har falt på gulvet eller har dynen over hode.
 • Det gir foreldrene mer ro i hverdagen.

Babycall med eller uten kamera

Når du har bestemt deg for at du vil ha en babycall, må du først bestemme deg for om du skal kjøpe en babycall med eller uten kamera (video eller audio).

Fordelen med kamera er at du også kan se barnet. Du kan følge med på om barne ligger på ryggen eller magen. Kamera er også smart når du snakker i telefonen og bare vil ta en rask titt på om alt er ok med barnet ditt.

Babycall slik som Luvion Supreme Connect, gir også muligheten for å se babyen på TV (bilde-i-bilde funksjon) samtidig som du følger med på favorittprogrammet ditt.

Det er også en fordel med kamera dersom du har tvillinger/flere søsken. Du kan da ha et kamera i hvert rom og følge med på hvem av de som er våken.

Det er stor forskjell på pris mellom audio og video babycall. Pris kan variere fra kr 200 til kr 2500.

- FAKTA: Over 80% velger babycall med kamera, og prosentandelen er økende.

Analog babycall

Når du skrur på bilradioen din, tuner du inn på en kanal som sender programmet du vil lytte på, f.eks FM 105,50 MHz. De 105,50 megahertz (MHz) står for frekvensen den spesifike radiostasjonen sender på.

Frekvensen er reservert for radiostasjonen som sender programmet du lytter til. Ingen andre radiostasjoner bruker den samme frekvensen.

De fleste babycallene bruker teknologi tilsvarende FM radioen din. FM betyr Frequency Modulation. Den store forskjellen her er at den analoge babycallen ikke har en egen reservert frekvens å sende på, slik som de ulike radiostasjonene har.

Den analoge babycallen deler på en rekke frekvenser med andre babycaller og andre enheter. Disse frekvensbåndene kalles for ISM = Industrial, Scientific, Medical.

Frekvensene er ganske fulle med andre enheter, slik som :

 • Trådløs telefon
 • Trådløse rutere
 • Mikroovner

Du vil da oppdage at babycallen din kan bli forstyrret av frekvensen fra f.eks den trådløse telefonen i huset.

Før du går ut å kjøper en analog babycall, sjekk hvilke frekvens de andre trådløse enhetene i huset bruker.

 • Trådløse telefoner bruker 900 MHz, 2,4 GHz, 5,8 GHz.
 • Trådløse rutere bruker 2,4 GHz.
 • Mikrobølgeovner bruker også 2,4 GHz.
 • Analoge babycaller bruker 49MHz, 900 MHz, 2,4 GHz, 5,8 GHz.

Noen babycaller sender flere hundre meter. Du vil da kunne oppleve at naboens babycall slår inn på din babycall. Dette skjer fordi naboens babycall bruker samme frekvens som din babycall.

Mange babycaller har løst dette med muligheten for å bytte mellom to eller flere frekvenser.

NB! Vær klar over at mange produsenter reklamerer med at andre babycaller ikke vil forstyrre din analoge babycall. I praksis betyr det at du bare har flere frekvenser du manuelt kan velge mellom.

Digital babycall

Dersom du er bekymret for at andre babycaller skal slå inn på din babycall, eller at din babycall slår inn på naboens babycall, bør du heller velge en digitale babycall.

Digitale babycaller koster mer, men vil være verdt pengene dersom privatlivet er veldig viktig for deg.

Digitale babycaller er mindre følsom for forstyrrelser, fordi det er enklere for designer av babycallen å kode informasjonen som sendes, slik at det ikke fanges opp av andre babycaller. Du er på den måten sikret mot forstyrrelser utenfra, og samtalene foregår helt privat.

Eksempel på digital babycall er Luvion Supreme Connect og Luvion Prestige Touch 2.

DECT babycall

1.9 gigahertz GHz. Dette er et ganske nytt frekvensområde som ikke brukes av så mange trådløse enheter ennå. Du vil derfor oppleve færre forstyrrelser.

Enda viktigere er at frekvensen er reservert for kommunikasjon. Du vil derfor ikke ha forstyrrelser fra mange andre enheter som f.eks mikrobølgeovner.

Dette er babycaller som du finner merket DECT og står for Digital Enhanced Cordless Telecommunications.

Bli ikke forvirret dersom det står DECT 6.0 på esken. Enheten bruker likevell 1,9 GHz. Selv om det står 1.9 GHz, så benyttes frekvensområdet mellom 1,92 GHz og 1,93 GHz. Dette gir babycallene mange frekvenser å velge mellom.

En DECT babycall oppdager om en frekvens innenfor frekvensområdet er opptatt, og bytter automatisk over til en ledig frekvens, samtidig som informasjonen som sendes kodes slik at ingen andre kan lytte på det som sendes.

Forstyrrelser

Flere ting kan forstyrre signalene, slik som murvegger, dårlig antenne og spesielle glass i vinduene.

Velger du en analog modell, vil andres babycaller kunne slå inn på din babycall. Velg derfor heller en digital eller DECT babycall.

Rekkevidde

Du finner babycall modeller som har rekkevidde fra 200 m eller 5 km. I praksis har du ikke brukt for en babycall med 5 km rekkevidde. 200-300 meter holder for de fleste foreldre.

Det er smart å skritte opp avstanden fra barnerommet og dit du planlegger å bevege deg meste av tiden. Da får du oversikt over hvor langt det er mellom foreldre- og babyenheten.

Husk at når det står opplyst rekkevidde 300 meter på esken eller produktbrosjyren, så gjelder det fri sikt. Det vil kunne være elementer i huset som blokkerer signalet slik at 300 meter blir redusert til f.eks 50 meter eller mindre. Er det tykk mur mellom etasjene, kan det hende at du ikke får inn noen signaler i det hele tatt.

Babycall med flere funksjoner

Du finner i dag babycaller med en rekke funksjoner. Noen er «kjekt å ha» og andre veldig nyttige:

 • Nattkamera lar deg se babyen når det er helt mørkt i rommet.
 • Mulighet for å koble til flere kamera mot en foreldreenhet.
 • Temperaturmåler.
 • Vuggesanger.
 • Behagelig nattlys.
 • Toveiskommunikasjon.
 • Videoopptak med kameraet.
 • Varsling ved lavt batteri.
 • Varsling når du beveger deg utenfor rekkevidde.

Babycall og stråling

Noen leverandører spekulerer bevisst i foreldres bekymring for stråling, noe som fører til at det blir høyt fokus på dette blant foreldre.

Vi kontaktet derfor Statens strålevern for å høre hvilke rettningslinjer de har angående babycall og stråling. Vi spurte også om hva som er maks tillatte stråling for babycall. Dette er svaret forsker Lars Klæboe ga oss:

“Så lenge babysitterne er lovlige produkter kan ikke vi anbefale noen produkter fremfor andre, uavhengig av ulik utgangseffekt for ulike modeller. Det at noen leverandører bevisst spekulerer i foreldres bekymring for stråling er kjent, noe som fører til at det blir høyt fokus på dette blant foreldre.

Alle produkter som er CE-merket er trygge å bruke, uavhengig av sendestyrke, merke og modell så lenge de brukes slik de er beregnet for. Hvis noen mener vi her tar feil, at noen merker/modeller er mer helseskadelige enn andre, vil vi gjerne se det dokumentert. Til nå har vi ikke sett en slik dokumentasjon.

Jeg er litt usikker på hva som er maks lovlig utgangseffekt, men det som er relevant er hvor kraftig barnet blir eksponert. Grenseverdiene er frekvensavhengige, så det altså ulike grenseverdier for ulike systemer. I alle tilfelle vil ikke eksponeringen komme i nærheten av grenseverdiene.

Vi har ikke spesielle retningslinjer for bruk av babycalls, bare anbefalinger. Vår anbefaling er at man ikke behøver å legge denne i barnets seng eller vogn, men plassere den et stykke, feks 1 meter, unna. Denne anbefalingen er en direkte konsekvenst av strålevernsforskriften som sier at “all eksponering skal holdes så lav som praktisk mulig”. Vår anbefaling om avstand bygger altså ikke på kunnskap om at dette muligens gir økt risiko for helseskade, men et generelt prinsipp om at all stråling skal holdes lav når det kan gjøres på en enkel måte».

Vennlig hilsen
Lars Klæboe
forsker
Statens strålevern

- Er babycallen CE-merket, vil det altså være trygt å bruke babycallen, uavhengig av sendestyrke, merke og modell, så lenge de brukes slik de er beregnet for. Eksponeringen vil ikke komme i nærheten av grenseverdiene, i følge Statens strålevern.

Hvilke babycall skal jeg velge?

Fordi det i følge Statens strålevern er trygt å bruke alle CE-merket babycaller med tanke på stråling, mener vi du også bør vektlegge følgende når du velger en babycall:

 • God bilde- og lydkvalitet.
 • Forstyrrelsfri (Digital, DECT).
 • Stabil oppkobling og bruk.
 • Nyttige tilleggsfunksjoner, slik som mulighet for å koble til flere kamera, temperaturvisning, toveiskommunikasjon, vuggesanger, kobles mot TV, videoopptak med kameraet, varsling ved lavt batteri og varsling utenfor rekkevidde.
 • God nok rekkevidde for ditt bruk.
 • Strømforsyning, både batteri og adaptere.

Du bør velge en digital eller DECT babycall. Da er du sikker på at naboens babycall ikke slår inn på din babycall. Du slipper også forstyrrelser fra trådløse innstallasjoner i huset ditt.

Vi mener at Luvion premium babyproducts leverer de beste digitale babycallene med kamera, fordi kvaliteten og stabiliteten er så bra, pluss at du får med alle tilleggsfunksjonene du trenger.

 

Sammenligning av Luvion sine babycaller med kamera


PRESTIGE TOUCH 2 PRESTIGE TOUCH 2 har den største skjermen. Den 7" store LCD fargeskjermen viser tydelig bevegelsene til barnet ditt. Det har gjort den til et populært hjelpemiddel til barn som trenger ekstra overvåking, f.eks epilepsi. Den har et komplett sett med funksjoner som tilfredstiller de aller fleste brukerne. Du kan også koble opptil fire kameraer på samme monitor.

SUPREME CONNECT
SUPREME CONNECT er den mest komplette babycallen fra Luvion. Den har alt av funksjoner du kan ønske deg, pluss at du kan utvide den med produktet WIFI Bridge som lar deg overføre video til din iPhone, Smarttelefon, og nettbrett via internet. Du kan også koble opptil fire kameraer på samme monitor.
ESSENTIAL ESSENTIAL er en rimelig baycall med kamera, men likevel har den de mest nødvendige funksjonene du trenger. På denne modellen har vi fjernet funksjoner som ofte er "kjekt å ha", slik som SD-kort opptak, tilkobling til TV, kun lyd, og QUAD funksjon (se alle kameraene samtidig på monitoren). Dette er en lekker og funksjonell babycall, og foreldreenheten er lett å bære med seg rundt. Du kan også koble opptil fire kameraer på samme monitor. Vi tror du blir fornøyd med valget av en Luvion ESSENTIAL.
EASY EASY er den modellen med minst skjerm og kamera. Leter du etter en enkel og rimeli babycall med kamera, uten mange ekstra funksjoner, er modellen EASY babycallen for deg. Monitoren har klips bak som du kan bruke til å feste på baklommen din. Monitoren er også så liten at den får plass i en lomme. Rekkeviddden er 250 m frisikt.
EASY ESSENTIAL PRESTIGE TOUCH 2 SUPREME CONNECT
SKJERMSTØRRELSE 2" 3,5" 7" 4,3"
TOVEISKOMMUNIKASJON
SD-KORT OPPTAK
KUN LYD FUNKSJON
AUDIO / VIDEO (AV) TILKOBLING
VUGGESANGER
TEMPERATURMÅLER
NATTLYS
ECO FUNKSJON
DIGITAL LYD & BILDEKVALITET
QUAD FUNKSJON (VISER ALLE KAMERAENE SAMTIDIG)
VOX FUNKSJON (STEMME AKTIVERING)
DIGITAL ZOOM
KOBLE TIL EKSTRA KAMERA
FJERNSTYRT PAN & TILT KAMERA
WIFI BRIDGE (VALGFRITT)
BABYMATING TIMER

KJØP NÅ!

KJØP NÅ!

KJØP NÅ!

KJØP NÅ!